7 napak pri nakupu smučarskih čevljev

31
Smučarski čevlji - napake pri nakupu

Nakup smučarskih čevljev je zagotovo pomemben dogodek za vsakega smučarja. Nekaterim je nakup tovrstne opreme v veliko veselje, spet drugi se nakupu morda izogibate, ker je to za vas precej velik strošek.

Kakorkoli že, zavedati se morate, kako pomembno je, da se pri izbiri smučarske obutve izognete nekaterim najpogostejšim napakam. V nadaljevanju vam predstavljamo 7 napak, ki se pri nakupu smučarskih čevljev pripetijo najpogosteje.

1. Napačna izbira smučarskih čevljev

Kupovanje smučarskih čevljev se zdi lahek postopek; samo poskusite nekaj parov, ki so na voljo v trgovini s smučarsko opremo, in izberete tistega, ki vam najbolj ustreza. Vendar vedite, da s tem pridejo tudi posledice. Veliko bolje je za nasvet povprašati strokovnjaka, ki se vam osebno posveti. Pravilno izbrani smučarski čevlji so lahko obstojni tudi desetletje. Predvsem je pomembno, da se vam popolnoma prilegajo na nogo, saj s tem dobite kar najboljši občutek pri smučanju.

Pomembno je, kakšno notranjost smučarskega čevlja kupite, saj se tisti najboljši smučarski čevlji od slabših ločijo prav v tej komponenti. Tudi o tem je vredno povprašati strokovnjaka, ki vam bo z veseljem pomagal pri odločitvi.

2. Preveliki smučarski čevlji

V raziskavi, ki so jo opravili poznavalci smučarske opreme, so ocenili, da le 25 % smučarjev nosi smučarske čevlje prave velikosti. Vsi ostali imajo eno ali celo dve številki prevelike. Preveliki čevlji lahko vodijo k slabši kontroli smuči in posledično k večjemu tveganju za nevšečnosti. Ne glede na vaše sposobnosti za smučanje preveliki čevlji lahko vodijo na primer k premraženim nogam, to pa lahko vodi celo k izgubi interesa za smučanje.

Smučarski čevlji Atomic Hawx Magna 120S
Smučarski čevlji Atomic Hawx Magna 120S – Extreme Vital

Zaradi tega strokovnjaki priporočajo, da je bolje kupiti manjše smučarske čevlje kot prevelike. Notranjost čevlja se namreč lahko še razširi. Dober smučarski čevelj se lahko razširi tudi za velikost ene številke.

3. Napačna širina smučarskih čevljev

Širina čevlja se namreč razlikuje glede na vaše smučarske sposobnosti. Smučarski čevlji za profesionalce so nekoliko ožji kot tisti za rekreativne smučarje. Zaradi tega je vse več profesionalnih smučarjev imelo preširoke smučarske čevlje, kar dokazano vodi k slabšim rezultatom.

Danes je vse bolj popularna izdelava čevljev po meri. To pomeni, da vam čevelj oblikujejo po vaši nogi, da se ta kar najbolje prilega, to pa vodi k boljšemu občutku na smučeh. Včasih je bilo to v uporabi samo pri profesionalnih smučarjih, dandanes pa čevlje po meri naročajo tudi rekreativci.

4. Neustrezna trdota smučarskih čevljev

Trdote smučarskega čevlja se med seboj razlikujejo, od 90 do 150, pri čemer je 90 najmehkejša oblika in 150 najtrša oblika. Ko se odločate za nakup čevljev, je najpomembneje, da realno ocenite svoje smučarsko znanje in predvsem, da se ne precenite.

Če ste popoln začetnik, morate kupiti najmehkejši čevelj, saj je takšen tudi najbolj udoben. Če pa je vaše znanje nadpovprečno, se pri izbiri trdote pomikajte po lestvici navzgor. Vsekakor bo tudi v tem primeru najbolje, da vam pri pravilni izbiri pomaga strokovno podkovan prodajalec.

5. Prevelik poudarek na izgledu

Danes so v praktično vseh smučarskih trgovinah na voljo lepi in sodobno dovršeni smučarski čevlji. To je seveda tudi trik današnjega marketinga, saj ljudje najprej kupujemo z očmi. Pri nakupu smučarskih čevljev temu ne namenjajte preveč pozornosti.

Ženski smučarski čevlji Salomon S MAX 90 W
Ženski smučarski čevlji Salomon S MAX 90 W – Extreme Vital

V primeru, da niso vaše velikosti, da se v njih ne počutite udobno ali pa so takšni smučarski čevlji izven vaših finančnih zmožnosti, jih nikar ne kupite. Vedno je namreč pomembneje, da so prave velikosti in da se v njih dobro počutite, kot pa da lepo izgledajo.

6. Nakup smučarskih čevljev, ki vam jih je priporočil prijatelj

Samo zaradi tega, ker je vaš prijatelj rekel, da so ti čevlji najboljši, to še ne pomeni, da jih morate kupiti. Tudi če jih prijatelj ima in trdi, da so najboljši, vam morda ne bodo ustrezali. Danes imamo na trgu ogromno vrhunskih znamk smučarskih čevljev, ki se med seboj seveda razlikujejo, vsakomur pa ustrezajo drugačni čevlji. Zato morate kupiti tisto, kar ustreza vam, in ne tisto, kar vam reče prijatelj.

7. Precenjevanje lastnega smučarskega znanja

Če ste prodajalcu v trgovini rekli, da ste že izkušen smučar, čeprav v resnici niste, morate vedeti, da goljufate sami sebe. Vedno ja najbolje biti iskren in tako ugotoviti, kateri par smučarskih čevljev je za vas najboljši. Verjetno se strinjate, da se je bolje malo degradirati kot pa preceniti, če boste morali po tem prodajati smučarske čevlje, ker so za vas na primer pretrdi.

Kupovanje smučarskih čevljev torej zagotovo ni preprost proces. Pri izbiri čevljev za smučanje morate namreč vložiti kar nekaj truda in volje. Na koncu se vedno izkaže, da je ves trud poplačan, ko se po belih strminah spustite v smučarskih čevljih, ki so vam ravno prav veliki, ravno prav trdi za vaše smučarsko znanje in poleg tega ste jih kupili še po dokaj ugodni ceni. Takrat verjetno najbolj uživate v smučanju.