Izbira kolesarske čelade: katera bo prava?

3
Izbira kolesarske čelade

Ne glede na to, ali se odpravljate na daljše kolesarsko potepanje ali zgolj po opravkih v mesto, je kolesarska čelada, ki se pravilno prilega vaši glavi, obvezen del kolesarske opreme. Po mnenju strokovnjakov vas kolesarska čelada najbolje zaščiti pred udarci v glavo ali celo smrtjo.

Napačna kolesarska čelada se na eni strani lahko izkaže za okorno in manj udobno, na drugi strani pa celo za nevarno. Zato smo za vas pripravili nekaj bistvenih napotkov, s pomočjo katerih boste lažje našli pravo kolesarsko čelado.

Razmislite, s katero vrsto kolesarjenja se boste ukvarjali

Čeprav je priporočljivo imeti kolesarsko čelado vedno na glavi, pa obstaja bistvena razlika, ali se s kolesom odpravljate po opravkih ali se redno udeležujete kolesarskih tekmovanj. Zato lahko izbirate med različnimi kategorijami kolesarskih čelad, ki ustrezajo določeni vrsti kolesarjenja:

  • Kolesarske čelade za cestno kolesarjenje, ki so lahke, kompaktne in aerodinamične. Veliko število zračnikov omogoča dobro zračnost, napredne tehnologije pa poskrbijo, da vas čelada zaščiti v primeru padca.
Kolesarska čelada Specialized S-Works Prevail II MIPS
Kolesarska čelada Specialized S-Works Prevail II MIPS – Extreme Vital
  • Kolesarske čelade za gorsko kolesarjenje, ki imajo večjo pokritost zadaj in ob straneh. Posledično temu so manj zračne, za boljšo vidljivost pa poskrbi vizir.
  • Kolesarske čelade za kronometer in triatlon, ki so izjemno aerodinamične. Prepoznali jih boste že na prvi pogled, z zaobljenim sprednjim in podaljšanim zadnjim delom.
  • Mestne kolesarske čelade, ki so primerne za kolesarjenje po mestu in so temu primerno tudi oblikovane. Na voljo so vam v različnih slogih, barvnih kombinacijah in potiskih, za dobro vidnost v prometu pa poskrbijo odsevni detajli.

Izberite pravo velikost kolesarske čelade

Če se kolesarska čelada ne prilega ustrezno vaši glavi, vam tudi ne zagotavlja dovolj varnosti. Zato je ključnega pomena, da izberete pravo velikost. Ko kupujete kolesarsko čelado, jo položite na glavo in jo ustrezno nastavite s pomočjo gumba na zadnji strani čelade. Odpnite paščke za zapenjanje in nato zanihajte z glavo levo in desno. Če vam čelada pleše na glavi, je prevelika, če ostane na mestu, pa je prave velikosti.

Kolesarska full face čelada O'Neal Fury Rapid
Kolesarska full face čelada O’Neal Fury Rapid – Extreme Vital

Za ustrezno prileganje morate kolesarsko čelado pravilno nositi. Držite se pravila 2 v 1, kar pomeni, da mora biti med dnom čelade in obrvmi širina dveh prstov, pod brado in med trakovi pa je potrebno pustiti za en prst prostora.

Izberite tehnologijo z napredno zaščito

Od prvih začetkov pa do danes je tehnologija kolesarskih čelad izjemno napredovala. Kolesarski trg zahteva vse lažje, zračnejše in aerodinamične možnosti, kar pa je težko doseči na račun večje varnosti. Glavni namen kolesarske čelade ostaja še vedno isti, in sicer zaščita glave pred hudimi poškodbami.

Zato obstaja nekaj različnih tehnologij, ki zmanjšajo rotacijsko silo v primeru padca. Dva najpogostejša sistema zaščite sta MIPS in WaveCel:

  • MIPS je tanka podloga, ki omogoča, da se zunanji plastični del v primeru udarca za nekaj milimetrov premakne, kar zmanjša silo ob udarcu.
  • WaveCel kolesarske čelade pa imajo notranjo plast iz mehke plastike, ki tvori tridimenzionalno mrežo. Ta se ob udarcu upogiba, zmečka in na ta način absorbira silo udarca.

Določite si finančni razpon za nakup čelade

Če vam finance to dopuščajo, izberite kakovostno kolesarsko čelado, ki bo kar najbolje zaščitila vašo glavo. Za kolesarsko čelado, ki je certificirana in vam ustreza, vam ni potrebno zapraviti celega bogastva. Res pa je, da boste zanjo morali odšteti nekoliko več denarja.

Kolesarska čelada POC Ventral Air Spin
Kolesarska čelada za cestno kolesarjenje POC Ventral Air Spin – Extreme Vital

Vendar pa je ponudba kolesarskih čelad različnih cenovnih razredov danes izjemno pestra, zato ni strahu, da ne bi našli takšne, ki zadovolji hkrati vašim finančnim zmožnostim kot tudi kakovosti. Ob tem pa nikoli ne pozabite na dejstvo, da lahko čelado kadarkoli zamenjate, medtem ko glave pač ne. Zato pri nakupu kolesarske čelade vsekakor ne gre preveč varčevati.

Vir: https://www.aktivni-fit.si/vodic-za-nakup-kolesarske-celade