Kako in zakaj zaščititi WiFi omrežje?

94
Zaščitite WIFI

Varnost pri uporabi brezžičnega omrežja je ključnega pomena. Neznancem namreč ne želimo »podariti« svojih osebnih podatkov, uporabniških imen in gesel do računov na socialnih omrežjih ali do spletne pošte, kot tudi ne do bančnega računa.

Morda se na prvi pogled zdi, da nepridipravi ne morejo kar tako vstopiti v vaše WiFi omrežje, a bi bili presenečeni, kako enostavno je to za nekatere izurjene poznavalce brezžičnih in računalniških sistemov.

Signal vam lahko ukradejo tudi zunaj doma!

Na to dejstvo marsikateri uporabnik najprej pozabi. Mirno leži na kavču s tabličnim računalnikom v naročju in brska po spletu preko brezžične povezave. A zidovi nikakor niso meje vašega brezžičnega omrežja. Ovire že, a nikakor ne končne meje.

Morda se hudujete, kako slabo vam deluje internet, da je premalo signala v določenih prostorih in nehote pomislite, da izven vašega domovanja ga pa že ne bodo našli. A bi se motili, da se bolj ne bi mogli. Že delček signala, ki ga je mogoče sprejeti z vašega dvorišča ali od soseda, lahko nevarno ogrozi vašo varnost na spletu, a tudi v fizičnem svetu.

Na kaj prežijo spletni kriminalci?

Spletni nepridipravi najraje kradejo gesla do spletne pošte, številke bančnih kartic in gesla do socialnih omrežij. Preko teh kanalov zlahka uprizorijo več različnih napadov na vas ali na vaše premoženje. Tudi kraja osebnih podatkov ni kar tako. Ne želite si namreč, da bi kdorkoli izvedel za vaše zdravstveno stanje, morebitne težave v zakonu ali pa si ogledoval vašo službeno e-pošto.

Kako zavarovati WiFi omrežje?

Ko nastavljate usmerjevalnik brezžičnega signala, se vedno potrudite in zakomplicirajte dostop do signala v največji možni meri. Že na samem začetku najprej spremenite privzete nastavitve in določite svoje. Uporabniško ime bo povedalo uporabniku, za katero omrežje gre, geslo pa naj bo čim bolj raznoliko.

Uporabite kombinacijo velikih in malih črk, kakšnega od posebnih znakov (klicaj, vprašaj, …) in številko. Pri nastavitvah varnega dostopanja do brezžičnega omrežja uporabite varnostni ključ preko WPA2. Seveda odvisno od tega, kaj podpira vaš brezžični usmerjevalnik, lahko uporabite WPA2 ali pa denimo varnostno nastavitev WPS.

Vaš varnostni ključ si zapomnite ali ga shranite na zares varno mesto. Nikar ga ne shranite v telefonski imenik z naslovom »geslo za wifi«! V tem primeru bo bolje preiti na analogno razmišljanje in geslo zapisati na papir, katerega varno shranite v predal svoje pisalne mize.

Uporabite pa lahko tudi katero od aplikacij za šifriranje pomembnih podatkov. Tja namreč shranjujemo tudi gesla za spletno pošto, banke in drugo. Nekateri sistemi, ki temeljijo na operacijskem sistemu Windows, omogočajo tudi varno shranjevanje varnostnega ključa na USB pogon.

Uporaba požarnega zidu

Požarni zid na računalniku skrbi za zaščito vaše naprave, in sicer pred nedovoljenimi dostopi nepooblaščenih oseb, torej nepridipravov, ki bi se želeli polastiti vaših zaupnih in osebnih podatkov. Preverite, kakšne so optimalne nastavitve za vaš računalnik in verzijo operacijskega sistema, ki ga uporabljate, ter zaščitite svoje podatke!