Kako postaviti WordPress spletno stran?

136
Wordpress stran

Časi, ko ste za izdelavo spletne strani nujno potrebovali programerja in oblikovalca, so že zdavnaj mimo. Danes potrebujete za to le nekaj računalniške pismenosti in določenih osnov, ki vam pri tem pridejo prav. Obstaja kar nekaj spletnih platform, ki vam omogočajo postavitev spletne strani brez programiranja in oblikovanja, mi pa tokrat izpostavljamo WordPress.

Gre za platformo, ki je najbolj razširjena med vsemi in dejansko zagotavlja podporo kar 35 % vseh strani na spletu ta hip. Ker gre za zelo prijazno platformo, ki jo ljudje dokaj zlahka obvladajo, ta podatek seveda ne čudi. Pa si poglejmo, kako postaviti WordPress spletno stran.

Osnova: domena in spletno gostovanje

Kot je to v navadi vedno, ko je govora o postavitvi spletne strani, boste najprej potrebovali domeno in paket gostovanja. To boste zlahka našli na spletu, le nekaj časa si vzemite za pregled vseh ponudnikov in izberite najboljšega zase. Namenoma nismo napisali najcenejšega. Pred ceno postavite nekaj drugih točk.

Domene in gostovanje
Za postavitev spletne strani boste najprej potrebovali domeno in gostovanje.

Mednje vsekakor sodi podpora. Kvalitetni ponudniki spletnega gostovanja ponujajo podporo praktično 24 ur na dan, so odzivni preko e-pošte in telefona. Prav tako bodite pozorni na strojno opremo, ki jo uporabljajo. Želeli si boste, da bi vaša spletna stran delovala brezhibno in kar se da hitro. Strežnik, na katerem boste gostovali, naj uporablja hitre SSD diske.

cPanel in WordPress aplikacija

Ko bo prvi korak enkrat vzpostavljen in bo vaša domena »živa«, na svojem paketu gostovanja vzpostavite WordPress aplikacijo. Navadno boste v ta namen dostopali do cPanel nadzorne plošče, kjer boste poiskali razdelek z aplikacijami in namestili aplikacijo WordPress.

Če tega niste vajeni, enostavno sledite navodilom, v primeru kakšnih dvomov pa se pozanimajte na spletu ali povprašajte za pomoč ponudnika spletnega gostovanja. Preden boste zaključili s tem korakom, izberite še jezik, v katerem želite nadzorno ploščo vašega urejevalnika nove spletne strani. Lahko pa jezik v nastavitvah seveda nastavite tudi kasneje.

Izbira grafične predloge

Ko boste uspešno naložili aplikacijo WordPress in jo povezali s svojo domeno, boste preko e-pošte prejeli dostopne podatke do WordPress nadzorne plošče. Predlagamo vam, da si vzamete nekaj časa in se razgledate po njej. Naj vas ne bo strah, kajti vse skupaj je dejansko sestavljeno precej logično.

Kar boste potrebovali nato, bo grafična predloga. Teh je praktično nešteto in za začetek povejmo, da imate na voljo tako brezplačne kot seveda plačljive. Brezplačne so povsem v redu za določene projekte, imajo pa tudi nekaj omejitev, zaradi katerih bi utegnili imeti težave kasneje.

Za izbiro plačljivih grafičnih predlog vam predlagamo ThemeForest. Tam odprete račun in si pri iskanju ustrezne grafične predloge pomagate s priloženimi filtri. Pred nakupom si oglejte demo predogled strani ter preverite ocene in komentarje kupcev, saj se boste na ta način najlažje prepričali o kvaliteti grafične predloge, ki jo boste kupili.

Namestitev grafične predloge

Grafično predlogo boste naložili v razdelku Videz -> Teme. Tu boste videli tudi vse brezplačne predloge, ki so na voljo. Kupljeno predlogo boste namestili s svojega računalnika, in sicer samo ZIP paketek, v katerem bodo namestitvene datoteke. To enostavno naložite iz svojega uporabniškega računa na ThemeForest oz. kjerkoli boste nakupovali.

Ko bo grafična predloga enkrat naložena, jo le še aktivirate in delo se lahko prične. Predlagamo vam, da pri izbiri grafične predloge pazite tudi na to, da izdelovalec ponuja možnost »Demo Upload« datotek. To pomeni, da boste z nekaj kliki imeli pred seboj povsem enako spletno stran, kot je bila predstavljena na njihovi strani, vi pa nato zamenjate fotografije, tekste, postavitev in počasi postavite svojo spletno stran.

V generalnem ZIP paketku poiščite njihovo datoteko »Documentation«, v kateri boste imeli na voljo prav vse, kar vas bo zanimalo v zvezi z uporabo in nastavitvami vaše nove grafične predloge. Zdaj pa veselo na delo!