Kupiti avto na podjetje ali ne?

150
Nakup vozila na podjetje

Marsikateri podjetnik se tu in tam sreča z idejo, da bi kupil avto na podjetje, saj potrebuje tako vozilo kot tudi stroške. Ker pa je pri tem potrebno upoštevati več dejavnikov in dejstvo, da tovrsten nakup vozila ni vedno najboljša izbira, si tokrat oglejmo nekaj prednosti in slabosti nakupa avtomobila na podjetje.

Predvsem bo potrebno pogledati malce v prihodnost in ugotoviti, ali boste vozilo uporabljali redno, kakšen bo skupen seštevek prevoženih kilometrov, ali pa boste vozilo potrebovali le občasno. Po drugi strani pa lahko svoje osebno vozilo ponudite na razpolago podjetju, pri čemer ste upravičeni do izplačila kilometrine. Obstaja pa tudi več vrst financiranja vozila, ki ga uporabljate za potrebe podjetja. In kaj je potemtakem najboljša izbira?

Prednosti nakupa avtomobila na podjetje

Pred dokončno odločitvijo glede nakupa avtomobila na podjetje je potrebno zares dobro pretehtati vse pluse in minuse. Imate podjetje, ki se ukvarja s storitvami, ki zahtevajo veliko vožnje z avtomobilom? Se boste veliko vozili po terenu, obiskovali svoje stranke? Potem bo nakup avtomobila na podjetje zagotovo dobra poteza.

Na ta način za strošek v podjetju ne bo štel zgolj nakup vozila, pač pa tudi stroški za servis, gorivo, zavarovanje, gume, vinjeto in podobno. Če boste službeno vozilo uporabljali tudi v zasebne namene, pa boste morali k temu prišteti še vodenje evidence prevoženih kilometrov, ločeno od službenih, in doplačati posebno boniteto.

Slabosti nakupa avtomobila na podjetje

Tako kot vsaka reč ima tudi nakup vozila na podjetje svoje slabosti. Ena od teh je zgoraj omenjena možnost uporabe v zasebne namene. Po eni strani sicer dobrodošla, a je vprašanje, če se vam izplača. Še ena slabost je, da v primeru nakupa vozila na podjetje ne boste mogli uveljavljati davčne olajšave za investiranje.

Precej boljša opcija je denimo, da podjetje zaposlenemu povrne kilometrino, ki jo za podjetje opravi s svojim vozilom. V vsakem primeru pa je potrebno voditi natančno evidenco oziroma pripravljati mesečna poročila potnih nalogov.

Različne možnosti nakupa ali najema avta na podjetje

Avtomobil lahko na podjetje kupite, uredite lizing ali pa ga celo najamete. V zadnjem primeru (poslovni najem vozila) to pomeni, da vozilo ni v lasti vašega podjetja. Vozilo samo najamete za določen čas uporabe in plačujete mesečno uporabnino.

Čeprav se to morda sliši precej nepripravno, pa je v določenih primerih celo najboljša opcija. V primeru poslovnega najema za servise in popravila še vedno skrbi dejanski lastnik vozila, na vaši strani pa ostane le strošek goriva in seveda plačilo najemnine vozila.

Kot rečeno, pri nakupu avtomobila na podjetje je potrebno misliti na več dejavnikov, vse skupaj dobro premisliti in preračunati. Cilj vsakega podjetnika in gospodarnega lastnika podjetja je, da podjetje vodi v skladu z dobro ekonomsko prakso.