3 napake, ki se pojavljajo pri varjenju

34
Napake pri varjenju

Varjenje je postopek spajanja dveh kosov kovin. Ker gre pri kovinah za različne materiale, so potrebni tudi različni postopki varjenja. Eni so enostavnejši, drugi zahtevnejši, prav pri vsakem pa se lahko prikradejo določene napake. Tokrat bomo spregovorili o treh napakah, ki se pojavljajo pri varjenju.

Zakaj je tako zelo pomembno, da se te napake ne pojavljajo? Ker gre pri varjenju za spajanje dveh kosov kovine, ki mora nato kot eno zdržati določene obremenitve, prenašati težo, varovati in skratka opravljati svoje delo zanesljivo in brez težav. V primeru napak pri varjenju lahko pride do različnih posledic.

Zakaj pri varjenju ne sme biti napak?

Morda malce nenavadna primerjava, toda napake pri varjenju so zaželene ravno toliko kot napake kirurga med operacijo. Tam napake niso dovoljene, saj bi z njimi lahko ogrozili zdravje in življenje pacienta.

Na drugi strani pa varjenje prav tako velikokrat vpliva na varnost ljudi. Če omenimo samo varjenje kosov za avtomobilsko industrijo, pa varjenje v gradbeništvu, gradbene konstrukcije in podobno. Od teh zvarov je torej odvisna varnost ljudi, ki uporabljajo izdelke, ki so bili pred tem varjeni.

Najpogostejše napake varilcev

1. Slaba predpriprava in nečistoče

Ena izmed najpogostejših napak pri varjenju je, da se obdelovanca ne očisti pravilno, zaradi česar na njem ostanejo nečistoče. V tem primeru, torej ko se na kovini nahaja nečistoča, prihaja do prekinitve vara, kar pa seveda povzroči velike težave. Var na tem mestu ni dovolj kvaliteten, kar lahko pod kasnejšimi obremenitvami povzroči deformacije ali celo zlom materiala.

Varjenje - nečistoče na obdelovancu
Nečistoče na obdelovancu lahko privedejo do prekinitve vara.

V tem primeru gre za klasično slabo predpripravo, kjer se ni poseglo po zahtevanih postopkih čiščenja in priprave materiala pred varjenjem. To seveda pomeni, da gre za človeško napako, ki pa pri varilcih ne sme biti prisotna.

2. Neustrezen postopek varjenja

Na tem mestu govorimo o MIG, MAG, točkovnem, pulznem in TIG varjenju. Vsak postopek je namenjen določeni obdelavi kovin, zato je potrebno biti seznanjen s tehnologijo in vsemi postopki, preden se varilec odloči, na kakšen način bo varil.

  • Postopek MAG se uporablja za malo legirana konstrukcijska jekla ter tanko in srednje debelo pločevino.
  • Pri MIG varjenju gre za nekoliko kvalitetnejše varjenje in velja za hitro in enostavno, se pa uporablja v zaprtih obratih in ne na prostem.
  • Točkovno varjenje se uporablja za varjenje vseh vrst pločevine, najbolj pa se uporablja v avtomobilski industriji.
  • Pri TIG varjenju pa gre za postopek obločnega varjenja v zaščitenem okolju, za kar se uporabljajo nevtralni plini – argon ali helij ter netaljiva volframova elektroda, ki se ne izrablja.

3. Nezbranost

Morda se ne sliši kot napaka, a to zagotovo je. Pojavi se navadno pri delu, ki je precej monotono in poteka na način, da mora varilec dlje časa ponavljati enake gibe. Če ni dovolj zbran, hitro pride do napake pri samem zvaru.

Nezbranost pri varjenju
Zaradi nezbranosti med varjenjem se lahko pojavijo različne napake.

Napako morda opazi, odreagira in jo odpravi, lahko pa se zgodi, da napake ne opazi (napačna obdelava, napake pri segrevanju in ohlajanju, …), kar pomeni, da se lahko napake pojavijo tudi kasneje. Eden izmed takšnih primerov so razpoke na varjenem materialu, ki se lahko pokažejo šele po več dneh, ko je bilo varjenje že opravljeno.

Kako zmanjšati pogostost napak?

Kot vidimo, so lahko napake pri varjenju precej nevarne in so kot takšne seveda nezaželene. Veliko varjenja se danes že opravlja s pomočjo robotov, ki napake zmanjšajo na minimum. Še posebej dobro se izkažejo pri varjenju v avtomobilski industriji, kjer je potrebno variti identično več kosov zapored, natančno in navadno ves čas z istimi gibi ter v enakem položaju.

Kljub temu pa je v nekaterih primerih še vedno potrebna tudi roka varilca, saj robotsko varjenje ni možno na terenu ali na gradbenih konstrukcijah. Vsekakor so napake pri varjenju nekaj, kar mora biti izločeno iz delovnega procesa oziroma jih je potrebno vsaj opaziti in ustrezno reagirati.

Prejšnji prispevekKako zaščititi steklo mobilnega telefona?
Naslednji prispevekJe klima primerna samo za poletje?
Vizija Slovenije
Slovenija2050.si je spletni portal, katerega ustvarjalci imamo jasno začrtano vizijo. Redno objavljamo informativne prispevke, zanimivosti in strokovne nasvete.