Spomladanska vrtna opravila

91
Spomladanska vrtna opravila

Komaj ste čakali, da posije prvo spomladansko sonce in ogreje tako vas kot vaš dom in seveda tudi vrtiček. Če se z vrtnarjenjem ukvarjate že dlje časa, potem že dobro poznate ljubezen do tega dela. Tisti, ki z vrtnarstvom šele pričenjate, pa se boste s tem priljubljenim hobijem še »okužili«.

Vrtnarjenje je namreč zdravo tako za človekovo telo kot dušo. Ukvarjanje z vrtom dokazano pozitivno vpliva na boljše psihofizično počutje. Ure na svežem zraku, sklanjanje, dvigovanje, raztegovanje, vse to bo dobro vplivalo na vaše zdravje, prav tako tudi uživanje doma pridelanih zdravih plodov vrta.

Začetna spomladanska opravila na vrtu

Nekje marca, ko je sneg že v popolnosti odtajan, počasi pomislimo na urejanje vrta. Vsekakor je potrebno še počakati, da se s stopljenim snegom napojena zemlja nekoliko osuši. Sledi prekopavanje vrta in gnojenje s hlevskim gnojem ali katerim drugim gnojilom.

Prekopavanje vrta
Ko se zemlja po zimi odtali in posuši, lahko začnemo z okopavanjem vrta.

Spomladanske priprave na obdelavo vrta pa se v resnici pričnejo že prej, in sicer v hiši. Potrebno je izdelati načrt vrta ter si zamisliti, kaj se bo na njem gojilo. Od tega bodo odvisni vsi nadaljnji koraki in priprave na spomladansko delo na vrtu. Pomislite, katere pridelke želite to leto videti na svoji mizi, kot tudi kolikšno količino potrebujete glede na velikost gospodinjstva. Na ta način se boste znali dobro pripraviti in zastaviti delo zunaj.

Kaj sejemo aprila?

Aprilski dnevi so že razmeroma topli, čeprav znajo biti jutra še precej hladna in na tla sede slana. Glede na stanje zunaj se odločite, ali boste vrt že počasi v popolnosti odkrili. Če se vam bo zdelo, da je ponoči še prehladno, zvečer vseeno še pokrivajte vrt.

Če govorimo o zelenjavnem vrtu, potem boste v aprilu lahko pričeli s sajenjem čebule, graha, špinače, krompirja in denimo redkvice, ki je tako zelo priljubljena za sprotno grizljanje na vrtu. Če boste imeli na vašem vrtu toplo gredo, potem lahko vanjo sadite bučke, papriko, zelje, brstični ohrovt, por in podobno.

Preselite pred zimo umaknjene rastline

Če ste pred zimo s presaditvijo in selitvijo v notranje prostore zavarovali zelišča in druge občutljive rastline, bo čas, da jih znova vrnete na prosto. Še vedno pa bodite pozorni na rastline, ki so bolj dovzetne za nižje temperature in jih zavarujte s kopreno. Kot smo že omenili, noči in jutra so lahko aprila še precej neprijetnih temperatur zanje.

Katere vrtnine pašejo skupaj in katere ne?

Znano je, da si nekatere vrtnine ne marajo biti preblizu, kot tudi, da nekatere enostavno sodijo skupaj zaradi pozitivnih učinkov in načina rasti. Tako v tem pogledu izmenično sadite vrtnine, ki imajo globoke korenine, in tiste, katerih korenine so bolj plitke. Na ta način boste dosegli maksimalen izkoristek hranil na različnih globinah zemlje.

Pozorni bodite tudi na »medsosedske odnose«, saj nekatere vrtnine ne marajo rasti druga ob drugi, spet drugim pa to zelo ugaja. Ob bučkah lahko rasteta fižol ali čebula, nikakor pa zraven ne sadite kumar. O tem, kdo je komu dober ali slab sosed, se lahko pozanimate na spletu ali vprašate prodajalca v vrtnariji, ki vam bo z veseljem razložil vse potrebno.