Spoznavamo glasbila: Panova piščal

14
Panova piščal

Marsikdo je zdaj morda privzdignil obrvi. Kaj pa, če povemo, da panovim piščalim rečemo tudi trstenke? Verjetno precej bolj znano, vsekakor pa vredno, da jih nekoliko podrobneje pogledamo, raziščemo njihov nastanek ter ugotovimo, kje se najpogosteje uporabljajo.

Gre za glasbilo, iz katerega se izvabi zares lepe zvoke in v različnih izvedenkah nudi pester nabor možnosti igranja nanje. Grško ime za trstenke je siringa, glasbilo pa dejansko poznajo po celem svetu. Zagotovo so vas na ljubljanskih ulicah ali kje drugje že kdaj navdušili artisti iz Peruja, ki so igranje na to glasbilo izpopolnili do maksimuma.

Zgodovina panove piščali

Zakaj se glasbilo sploh imenuje panova piščal? Zgodovina tega pihala nam razkrije, da je povezano z grškim bogom pastirjev in plodnosti njihovih čred. Pan naj bi imel človeški trup in kozje noge ter rep in rogove. Nekoliko bolj s piščaljo povezana zgodba pravi, da se je zaljubil v nimfo Siringo, ki se je spremenila v trstiko.

Panova piščal Gewa Soloist
Panova piščal Gewa Soloist – Glasbena trgovina Symphony.si

Iz nje naj bi si Pan izdelal piščal, od koder torej ime omenjenega glasbila. Prve piščali so bile narejene iz enako dolgih cevčic trstike, ki so jim s čepi na različnih globinah prirejali ton in jih uglaševali po meri. Navadno so uporabili sedem cevk, velikokrat tudi manj. Kot zanimivost dodajmo še, da so trstenke v Sloveniji upodobljene na vaški situli, ki izvira iz starejše železne dobe.

Kako je narejena panova piščal?

Pri nas panovi piščali rečemo trstenke, ker so velikokrat izdelane iz trstike. Ni pa to edini material, iz katerega jih izdelujejo. Tako poznamo panovo piščal iz bambusa, lesa, plastike, kovine in celo iz slonovine. Navadno boste v roke dobili takšne z različno dolgimi cevkami, ki zaradi svoje dolžine proizvajajo različne višine tonov.

Ne poznamo pa zgolj panove piščali, pri kateri so cevke zložene v ravno vrsto. Romunska panova piščal je tako sestavljena in cevčic, ki tvorijo lok, kar glasbeniku omogoča, da nanje igre precej bolj preprosto, saj vse doseže z obračanjem glave in tako ni potrebno z rokami pred usti prestavljati glasbila.

Kako deluje panova piščal?

Panova piščal ima zanimiv princip delovanja. Ton sicer določa dolžina cevke oziroma položaj zamaška, a je mogoče iz piščali izvabiti tudi precej različne tone. V ta namen se uporabi posebne tehnike napenjanja ustnic in preobremenjevanja s povečanjem dihanja.

Panova piščal Gewa Premium
Panova piščal Gewa Premium – Glasbena trgovina Symphony.si

Na panovo piščal je mogoče igrati na dva načina, in sicer ročni vibrato in dihalni vibrato. Tisti najbolj izurjeni mojstri pihanja v panovo piščal lahko igrajo v katerikoli skali ali ključu. Glasba, zaigrana na to pihalo, se pojavlja v filmih, kot relaksacijska glasba za meditacijo in seveda v ljudski glasbi.

Vas je prevzela želja, da bi panove piščali preizkusili tudi sami? Bogato ponudbo trstenk si lahko ogledate na spodnji povezavi – v glasbeni trgovini Symphony.si.

👉 https://www.symphony.si/pihala/piscali