Kako se navaditi na zajtrkovanje?

103
Zajtrkovanje

Verjetno ste že neštetokrat slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, kar vsekakor drži. Žal pa vse preveč ljudi ob tej informaciji skomigne z rameni in odmahne z roko. Če ne v resnici, pa vsaj v mislih. Kup najrazličnejših izgovorov se pojavi, zakaj ni časa za zajtrk.

Res je, da je morda potrebno malce prej vstati, lahko pa si zajtrk včasih pripravimo že tudi prej. Obstajajo zajtrki, ki skorajda ne potrebujejo nobene priprave in vzamejo le nekaj minut vašega časa. Brez zajtrka bo vaše telo zelo kmalu po odhodu od doma izčrpano, možgani pa ne bodo delovali najbolje.

Naj zajtrk postane navada!

Morda bo sprva zoprno, podobno kot pri navajanju na tekaške minute, a je na koncu enako zadovoljivo na obeh področjih. Zajtrk vam bo dal potreben zagon za prve delovne urice. Za odhod na delo, pešačenje in vse miselne ter fizične napore, ki se bodo pojavili, ko boste prišli v službo.

Zajtrk pred službo
Dobro je, da se navadite, da vsak dan pred službo pojeste zajtrk.

Kar pomislite, koliko bolje se počutite, ko nekaj malega pojeste za malico. Kako drugače se pričnejo odvijati miselni procesi v vaši glavi in kako hitro dobite potrebne nove ideje. Tudi reakcije so boljše in s tem hitrost opravljenega dela. Ne boste se več vlekli kot megla. In zakaj? Zaradi tistih nekaj minut zjutraj, ko ste si privoščili zajtrk.

Kaj pojesti za zajtrk?

Lahko bi rekli, da karkoli, samo da se naredi nekaj zaloge kalorij za pričetek dneva. Po drugi strani pa je lahko zelo hiter zajtrk tudi zelo zdrav in dobro odmerjen. Seveda pa je pred pripravo zajtrka dobro vedeti, s čim se boste ukvarjali. Zajtrk nekoga, ki je zaposlen v pisarniškem okolju, bo verjetno precej drugačen od delavca na gradbišču.

V vsakem primeru pa si za zajtrk privoščite žitarice z mlekom ali jogurtom, dodajte kak košček sadja za boljši okus ali žlico medu, če težko zaužijete nesladkan obrok z mlečnimi izdelki. Za močnejši zajtrk si specite jajca, popecite kak košček slanine in dodajte kuhano ali pečeno zelenjavo (lahko tudi od prejšnjega dne). Vse je odvisno od tega, ali greste sedet v pisarno ali pa najprej na jutranji tek in potem še v skladišče.

Česa ne jesti za zajtrk?

Obstajajo tudi živila, katerih ni priporočljivo uživati za zajtrk. Mednje spadajo transmaščobe, o katerih se v zadnjem času precej govori. Te so dokazano slabe za naše zdravje na več področjih. Najdemo jih v rogljičkih in v različnih oblikah pripravljenega peciva. Oboje pa je zjutraj precej mamljivo, mar ne?

Prav tako se na dolgo in široko izognite sladkorju. Sladkor je znan kot velik malopridnež, ki nagaja našemu telesu in je dodan premnogim živilom brez vsakršne potrebe. Imate za zajtrk radi kosmiče? Pokukajte na specifikacijo in poiščite vsebnost sladkorja. Nemalokrat boste presenečeni, saj si niti v sanjah ne bi mislili, da je tam, kaj šele v takšnih količinah.