4 nasveti za nakup snowboard opreme

19
Nakup snowboard opreme

Ključ do brezskrbne in udobne izkušnje deskanja na snegu je, poleg znanja deskanja, tudi ustrezna oprema za snowboard. Od čelade, ki varuje glavo, do očal, ki ščitijo pred bleščanjem sonca na snegu, ter pravih čevljev in vezi za odličen nadzor na deski, je vsak kos opreme pomemben del celotnega paketa.

Ko se odločite za nakup snowboard opreme, je izbira ustreznih kosov odločilnega pomena za udobje, varnost in izboljšanje vaše izkušnje. V nadaljevanju bomo raziskali najpomembnejše nasvete pri nakupu celotne snowboard opreme. Pripravite se na sezono z ustrezno izbrano opremo, ki bo poskrbela, da bo vaše deskanje varno, udobno in polno užitkov.

1. Zaščitna čelada in očala

Čelada mora biti udobna, a obenem čvrsta, da ščiti glavo pred morebitnimi poškodbami pri padcih, ki so pri deskarjih razmeroma pogosti. Pomembno je, da se v popolnosti prilega, ne tišči, a se tudi ne premika. Velikost čelade določa obseg glave, ki ga merite tik nad ušesi. Poleg tega preverite, ali ima čelada zadostno zračenje, da se izognete pregrevanju glave med adrenalinskim deskanjem.

Ženska čelada POC Obex MIPS
Ženska čelada POC Obex MIPS (na voljo v različnih barvah) – Extreme Vital

Očala so enako pomembna, saj ščitijo oči pred vetrom, soncem in snegom, hkrati pa skrbijo za pregledno vidno polje. Pri izbiri očal se prepričajte, da imajo UV-zaščito, dvojne stene in prezračevalne reže, ki preprečujejo rosenje. Pomembno je še, da so združljiva s čelado. Posvetite čas izbiri prave čelade in ustreznih očal, saj bosta pravilno izbrana kosa snowboard opreme ključna za vašo varnost in udobje med deskanjem na snegu.

2. Nakup snowboard čevljev

Pri nakupu snowboard čevljev se osredotočite na več pomembnih točk, da zagotovite, da bodo vaši čevlji optimalno dopolnjevali vašo opremo. Prva in najpomembnejša stvar je ustrezna velikost in širina čevljev. Poskrbite, da so dovolj veliki, da vaše noge niso utesnjene, hkrati pa ne premajhni, da bi preprečili nelagodje. Udobje med deskanjem je zelo pomembno, zato preizkusite več različnih modelov in izberite tiste, ki se prilegajo vašim stopalom in nogam brez neprijetnega pritiska.

Moški snowboard čevlji Deeluxe X-Plorer (2024)
Moški snowboard čevlji Deeluxe X-Plorer (2024) – Extreme Vital

Poleg tega bodite pozorni na sistem zapenjanja, ki omogoča stabilno in prilagodljivo prileganje. Podpora gležnja in noge je ključna za nadzor na deski, zato izberite čevlje, ki nudijo ustrezno oporo. Preverite tudi trdnost in kakovost materialov ter se prepričajte, da so čevlji združljivi z desko, ki jo uporabljate. Z dobrimi čevlji boste lahko brezskrbno uživali v deskanju in izkoristili vse prednosti, ki jih ponuja vaša oprema za snowboard.

3. Oblačila za snowboard

Pri izbiri oblačil za deskanje na snegu je pomembno, da se oblečete v plasteh, ki bodo ohranile vaše telo suho in toplo. Funkcionalno spodnje perilo, ki odvaja vlago proč od kože, je prva plast, ki omogoča regulacijo temperature. Sledijo izolacijski sloji, ki ohranjajo toploto, medtem ko zunanji sloj, kot je nepremočljiva in zračna jakna, ščitijo pred vetrom in snegom.

Otroški snowboard komplet Picture: bunda Stony & hlače Time (2024)
Otroški snowboard komplet Picture: bunda Stony & hlače Time (2024) – Extreme Vital

Idealne rokavice za deskanje na snegu morajo biti vodoodporne in tople ter zagotavljati dobro gibljivost prstov. Poleg tega naj imajo ojačitev na dlaneh in prstih, saj se deskarji pogosto opirajo na roke, ko poskušajo ohraniti ravnotežje. Tako boste zagotovili toplino in suhost rok ter tudi potrebno zaščito pred poškodbami in mrazom, saj so roke pogosto v stiku s snegom med samim deskanjem.

4. Posvetite se vezem

V svetu deskanja na snegu so pomemben del snowboard opreme še vezi. Te vplivajo na celotno izkušnjo deskarja. Soft vezi, znane tudi kot lupinaste, so idealne za tiste, ki se radi prepustijo trikom, akrobacijam in uživanju v neurejenem snegu. Njihova prilagodljivost in svoboda gibanja omogočata deskarjem, da izražajo svoj stil na raznolikih terenih.

Snowboard freestyle vezi Drake Reload (2024)
Snowboard freestyle vezi Drake Reload (2024) – Extreme Vital

Po drugi strani trde vezi izstopajo, ko je poudarek na urejenih progah. Pripnejo se na posebne čevlje za snowboard, kar zagotavlja večjo stabilnost in nadzor pri visokih hitrostih. Za tiste, ki iščejo enostavnost in hitrost pri pripenjanju, so tu še inovativne step-in vezi. Njihova preprosta uporaba, kjer deskar zgolj stopi vanje, konstantno pridobiva na priljubljenosti, še posebej med začetniki.

Prejšnji prispevekVse o glasbilih na enem mestu
Naslednji prispevekKako izbrati popolno otroško kolo?
Vizija Slovenije
Slovenija2050.si je spletni portal, katerega ustvarjalci imamo jasno začrtano vizijo. Redno objavljamo informativne prispevke, zanimivosti in strokovne nasvete.