Kako začeti z igranjem tenisa?

93
Igranje tenisa

Tenis je krasen šport za dva ali štiri igralce (če se igrajo dvojice). Gre za precej dinamičen šport, pri katerem sčasoma do izraza pride tudi telesna pripravljenost. Čeprav ni potrebno neprestano tekati, pa so hitri izteki, nenadne spremembe smeri in koordinacija kar precejšnja preizkušnja za naše telo. Dodajmo še morebitne visoke temperature in neprestano pobiranje žogic po celotnem igrišču.

Tenis lahko igramo tudi umirjeno, brez pretiravanja, ter izboljšujemo koordinacijo in pilimo teniški zamah. Postopoma se znanje izboljšuje, vse boljša je telesna pripravljenost in nenadoma se nam zdi, da bi lahko leteli po igrišču. Boj za vsako žogico in zabavno druženje po koncu je vsekakor nekaj, česar se ne brani nihče. Ampak kako začeti z igranjem tenisa, če tega še nikoli niste počeli?

Izberite primerne teniške copate

Vsak teniški igralec mora skrbno izbrati svoje teniške copate. Pri teh se resnično ne sme gledati samo na ceno, saj odločajo o tem, kako se boste v njih počutili, kakšna bo vaša stabilnost in tudi, ali vas bodo kasneje po nepotrebnem boleli gležnji, kolena, prsti na nogah in stopala. Prav tako je zelo pomembno vedeti, na kakšni podlagi boste igrali.

Če gre za pesek, potem boste izbirali med teniškimi copati za pesek. To je zelo pomembno, saj na urejena peščena igrišča niti ne smete z drugo obutvijo. Za asfaltna igrišča pridejo v poštev povsem drugačni podplati, seveda pa tudi za travnata. Najbolj bo, da se o primerni izbiri teniške obutve pogovorite s prodajalcem v trgovini s športno obutvijo.

Kako izbrati teniški lopar?

Če ste popoln začetnik, potem za teniški lopar ni potrebno zapraviti pravega bogastva. Izbira teniškega loparja je namreč odvisna od nivoja igre posameznika in tudi same tehnike udarca. Dolžina in širina ročaja, pravilna obteženost, napetost strun in še kaj bi se našlo. Od tega, kako napete so strune, je odvisno, kako energično se bo žogica odbila od loparja.

Teniški lopar
Izbira teniškega loparja je odvisna od nivoja igranja in tehnike posameznika.

Za začetnika bo prava izbira nekoliko lažji teniški lopar, saj lahko s pretežkim tvegate kakšno poškodbo. Tudi glava loparja naj bo nekoliko večja, na ta način bo namreč manj možnosti, da bi zgrešili žogico. Zelo pomembno je, da je ročaj dovolj velik za prijem z obema rokama in da v dlaneh dobro sedi. Širino in oprijem teniškega ročaja se prilagaja s tako imenovanim gripom (samolepilni trak).

Kaj pa ostala oprema?

Vse, kar boste še potrebovali, so teniška majica, ki naj bo svetla, saj se tenis navadno igra v toplem sončnem dnevu, in lahke kratke hlače z žepom za žogice, ki naj ne bodo preozke okoli stegen, saj se lahko neprijetno zarežejo. Seveda boste potrebovali še teniške žogice, prav pa vam bo prišel tudi trak za okoli zapestja, ki bo preprečeval stekanje znoja v dlan in s tem težave pri oprijemu loparja. Z zapestnim trakom si boste lahko obrisali tudi potno čelo.

Potrebovali boste le še veliko volje, teniškega partnerja in prosto igrišče. Priporočamo vam, da se včlanite v lokalni teniški klub, kjer imajo navadno tudi koga za učenje prvih udarcev, članarina pa vam bo omogočala, da boste lažje prišli do prostega igrišča.

In še nasvet za konec: pričnite najprej z udarci žogice ob steno, da pridobite nekaj osnovnih občutkov za udarec, preden se postavite za mrežo.

Prejšnji prispevekKako pravilno zamrzniti živila?
Naslednji prispevekKako ohraniti motivacijo za tek?
Vizija Slovenije
Slovenija2050.si je spletni portal, katerega ustvarjalci imamo jasno začrtano vizijo. Redno objavljamo informativne prispevke, zanimivosti in strokovne nasvete.