5 nasvetov za pripravo vozila na poletje

18
Na poletje pripravljeno vozilo

Prihaja poletna sezona in mnogi se že veselimo preživljanja brezskrbnih dni na plaži ob morju ali kakšni drugi nam ljubi destinaciji. Da bi bile počitnice brezskrbne, pa poskrbimo tudi tako, da preverimo, ali je za naš avtomobil poskrbljeno, kot je potrebno.

Nikakor si ne želimo med potjo na dopust ostati kje ob cesti ali se zaradi nedelujoče klimatske naprave kuhati celo pot. Vsekakor je nujno, da pred poletjem z vozilom obiščemo serviserja, ki bo poskrbel za konkreten pregled, zamenjavo tekočin in morebitna popravila.

1. Opravite reden servis vozila

Preden se odpravite na poletno potovanje, je priporočljivo opraviti reden servis vozila. To vključuje pregled motorja, zavor, olja, filtrov in drugih ključnih komponent. Servis bo ugotovil morebitne težave in opravil potrebna popravila, kar vam bo zagotovilo brezskrbno vožnjo.

Poleg samega pregleda bo serviser po potrebi opravil še menjavo olja in filtrov ter preveril stanje tekočin, kot so zavorna tekočina, hladilna tekočina in tekočina za pranje vetrobranskega stekla.

2. Servis klimatske naprave

Klimatska naprava je nepogrešljiv del udobne vožnje v poletnih mesecih. Pred odhodom na poletni dopust je priporočljivo, da serviser preveri delovanje in stanje klimatske naprave. Na servisu bodo preverili tlak hladilnega plina, tesnjenje sistema, delovanje ventilatorjev in druge ključne komponente.

Servis in polnjenje avtoklime
Še pred poletjem se zapeljite na servis oz. polnjenje avtoklime.

V primeru, da je to potrebno, bodo opravili polnjenje s hladilnim plinom ter čiščenje in dezinfekcijo sistema, kar bo zagotovilo svež in čist zrak v kabini vozila. Delujoča klimatska naprava bo poskrbela za prijetno in udobno vožnjo tudi v vročih poletnih dneh.

3. Preverite stanje pnevmatik

Pnevmatike so ključne za varno vožnjo in vplivajo na udobje, oprijem na cesti in porabo goriva. Pred poletno sezono preverite stanje pnevmatik, vključno s preverjanjem globine profila, pravilnega tlaka in morebitnih poškodb.

Pnevmatike z nezadostnim profilom ali poškodbami je treba zamenjati. Če menite, da niso v najboljšem stanju ali pa morda dvomite v določene nastavitve, se zapeljite do vulkanizerja, ki bo poskrbel, da se boste na pot podali ustrezno opremljeni.

4. Preverite stanje akumulatorja

Visoke temperature lahko močno vplivajo na delovanje akumulatorja. Pred poletno sezono je priporočljivo preveriti stanje akumulatorja, predvsem če je starejši ali če ste že imeli težave z zagonom vozila v preteklosti.

Preverite, ali je akumulator dobro pritrjen, ali so sponke čiste in brez korozije, v nasprotnem primeru sponke pritrdite in odstranite umazanijo. Če opazite kakršnekoli znake slabega delovanja akumulatorja, je priporočljivo, da ga zamenjate in se tako izognete morebitnim težavam na cesti.

5. Poskrbite za varnost

Skrb za varnost je ključnega pomena pri vsaki vožnji, še posebej med poletnim dopustom, ko se odpravljate na daljše poti. Poskrbite, da so metlice brisalcev v dobrem stanju, saj so ključne za zagotavljanje jasne vidljivosti med vožnjo v primeru dežja ali umazanije na vetrobranskem steklu. Če so metlice obrabljene ali puščajo sledi, jih je treba zamenjati.

Obrabljene metlice brisalcev
Preverite obrabljenost metlic brisalcev in jih po potrebi zamenjajte.

V vozilu morate imeti ustrezen paket prve pomoči, ki vsebuje osnovne medicinske pripomočke, ter varnostni trikotnik in odsevni telovnik za morebitne nujne primere. Preverite tudi delovanje vseh luči na vozilu, vključno s smerniki, zavorami in žarometi ter jih po potrebi zamenjajte. Ne pozabite preveriti še rezervne pnevmatike in orodja za njeno zamenjavo.

Za poti brez skrbi

Priprava avtomobila na poletno sezono je ključnega pomena za varno, udobno in brezskrbno vožnjo. Z ustreznim servisom vozila, preverjanjem klimatske naprave, stanjem pnevmatik, akumulatorja ter zagotavljanjem ustrezne varnostne opreme boste pripravljeni na dolge poti in poletne avanture.

Ne pozabite tudi na redno vzdrževanje vozila med poletno sezono, kot sta čiščenje notranjosti in zunanjosti avtomobila ter skrb za ustrezno gorivo in olje. S temi nasveti boste uživali v udobni, varni in brezskrbni vožnji, ne glede na destinacijo, kamor se odpravljate.

Prejšnji prispevek4 razlogi, da ljubezen ne pozna meja
Naslednji prispevekVse o glasbilih na enem mestu
Vizija Slovenije
Slovenija2050.si je spletni portal, katerega ustvarjalci imamo jasno začrtano vizijo. Redno objavljamo informativne prispevke, zanimivosti in strokovne nasvete.