Kako ohraniti motivacijo za tek?

53
Motivacija za tek

Tek je idealno razvedrilo za vsakega zdravega človeka. Gre za zelo zdrav način rekreacije, ki ne zahteva nič drugega kot majico, hlače in športne copate. No ja, in seveda nekaj motivacije. Ni se namreč enostavno odpraviti na tek, če pri sebi ne najdemo prave motivacije.

Prav motivacija je tista, ki vsaj sprva žene tekača v nabiranje novih in novih kilometrov. Sčasoma, ko tek postane rutina, pravimo, da tekač postane tekaški »odvisnik«. Med tekom se namreč sproščajo hormoni sreče, ki tekača navdajajo s pozitivnimi občutki.

Od kod črpati motivacijo za tek?

Motivacijo za tek lahko črpate iz različnih virov. Eden izmed pogostejših je vsekakor izguba odvečne telesne teže. Ljudje, ki se teka lotijo iz tega razloga, se v prvih tekaških dneh znajdejo v precejšnjih mukah. Tek jih preveč utruja, da bi v njem uživali, preteči ne morejo veliko, pogled na tehtnico pa ni kaj prida vzpodbuden. Omislite si tekaškega partnerja, s katerim bosta drug drugega vzpodbujala.

Ne zaletavajte se s tekom do zadnje sape že v prvih dneh, ampak si pripravite načrt. Kombinirajte hojo z nekaj minutami teka in obdobja teka podaljšujte, ko se boste za to počutili dovolj pripravljene. Ko boste enkrat na tej poti, bo hitro tudi tehtnica povedala svoje. Seveda pazite še na prehrano. Motivacije vam v tem primeru ne bi smelo zmanjkati.

Zadajte si cilj

Za končni cilj si lahko zadate pretečeno razdaljo v nekem razumnem časovnem okvirju ali sodelovanje na naslednjem malem maratonu. Lahko pa tudi na velikem, a pojdite raje korak za korakom. Za cilj si lahko zadate tudi hujšanje, kar smo omenili v prejšnji točki.

Za motivacijo bo poskrbel vsak že najmanjši napredek. Daljša pretečena razdalja, hitrejši čas in podobno. Beležite svoj napredek v posebno beležnico in pokukajte vanjo vsakokrat, ko se vam bo zdelo, da vam primanjkuje motivacije.

Poiščite motivacijo v okolici

Ne tecite vedno po isti ravni progi. Namesto tega si omislite raje tek po gozdnih poteh in kakšen dan okrog idiličnega jezerca ali ribiškega bajerja. Če boste tekli vedno znova po isti poti, si boste v glavi ves čas predstavljali, koliko je še do konca, ali pa, da nazadnje na istem mestu še niste bili tako zelo utrujeni.

Če boste tekli v okolju, ki vam bo všeč, boste z veseljem opazovali naravo okoli sebe, uživali v svežem zraku in vonju gozda. Tekači začetniki velikokrat neradi srečujejo druge tekače, zato je morda dobro začetne kilometre nabirati nekje bolj na samem.

Prikličite si v spomin občutke po teku

Tekači sčasoma postanejo odvisni od občutka sreče, ki jih oblije nekaj minut po koncu teka. Ko telo prevzame neka lahkotnost in občutek moči. Ko vam bo med samim tekom najtežje, se spomnite teh občutkov. Hitro boste dojeli, da se zanje velja potruditi.

Tek je zdrav način življenja in s tekom boste poskrbeli za zdravje tako navzven kot tudi navznoter. S tekom boste namreč izboljšali fizično in psihično zdravje. Če se želite znebiti vsakodnevnega stresa, bo tek za to najboljši recept.