Kako pravilno zamrzniti živila?

91
Zamrznjena živila

Če čemu, potem se zamrzovalni skrinji in samemu zamrzovanju ne bi rad odpovedal nihče. V kuhinji je zamrzovalna skrinja skorajda nepogrešljiva, v najslabšem primeru pa vsaj zamrzovalni predal v hladilniku. Nešteto živil je, ki se redno ali vsaj občasno znajdejo v objemu ledu in so nam na ta način dlje časa na voljo.

Velikokrat kakšna živila, ki ostanejo neporabljena, romajo v koš za smeti. Tega si seveda nihče ne želi, a žal se prepogosto dogaja. Velikokrat niti pomislimo ne, da je nekatera izmed njih moč zamrzniti in porabiti kasneje. Ste morda vedeli, da lahko zamrznete tudi jajčni beljak?

So zamrznjena živila res nezdrava?

Že od nekdaj velja neko nenavadno prepričanje, da so zamrznjena živila nezdrava ali vsaj manj kakovostna kot sveža. Drži, z zamrzovanjem se izgubi določen del koristnih snovi, a daleč od tega, da bi bila zamrznjena zelenjava nezdrava. Seveda pa je kvaliteta zamrznjene hrane odvisna od tega, na kakšen način je bila zamrznjena. Najbolje se izkaže hitro zamrzovanje.

Včasih se doma čudimo poplavi tekočine, ko odmrzujemo zelenjavo, ki smo jo zamrznili sami. Večino tiste tekočine lahko pripišemo prepočasnemu zamrzovanju v hladilniku ali hladilni skrinji. Če živilo zamrzujemo počasi, v njem namreč prihaja do pokanja membran, kar se pri odmrzovanju izkaže kot tekočina, s katero žal odnaša tudi dragocene snovi.

Katerih živil ne smemo zamrzovati?

Kar ste verjetno že slišali (ali pa morda ne), NIKOLI ne zamrzujemo že odtajanih živil! To velja tako za živila, ki jih vzamete iz domače skrinje, odtajate in ne porabite do konca, kot tudi za kupljena zamrznjena živila. Še posebej previdni bodite z morskimi sadeži.

Povsem mogoče je, da so ribe, školjke, lignji in podobno že bili zamrznjeni. Gre za transport hitro pokvarljivih živil, ki se prevažajo v hladilnicah. Doma tako nikar ne zamrzujte orade, ki ste jo pravkar kupili v trgovini, razen v primeru, da že zamrznjeno prinesete do doma.

Nasvet za nakupovanje zamrznjenih živil: ko se odpravite v trgovino po različnih nakupih, prihranite nakupovanje zamrznjenih živil povsem za konec nakupovanja. Na ta način boste bolj zanesljivo prinesli živila zamrznjena tudi do doma in tako primerna za nadaljnjo hrambo v zamrzovalniku.

Kako pravilno zamrzniti živila?

Vsekakor zamrzujte zgolj sveže sadje in zelenjavo. Bodite pozorni na to, da ni prisotne kakšne gnilobe ali drugih vidnih poškodb. Vsa živila pred zamrzovanjem skrbno očistite in osušite. Zamrzovalni prostor naj bo ves čas enakomerno poln, saj boste s tem dosegli najbolj enakomerno in stalno temperaturo.

Ko smo ravno pri temperaturi. Skuhanih jedi ne zamrzujte še toplih! Topla živila v zamrzovalniku povzročijo »zmedo«, spremembo v temperaturi in morebitne težave pri ostalih živilih. Kuhane jedi ohladite npr. na balkonu ali okenski polici, če je zunaj primerna temperatura, sicer pa jih pustite nekje na samem, da se ohladijo.

Še nasvet po odtajanju živil. Takšna živila so primerna za uporabo nadaljnjih 24 ur, zamrzovati pa jih ne smete več. Razen v primeru, da iz teh živil skuhate končno jed, jo ohladite in nato zamrznete. Za tajanje dovolite živilom, da se odtajajo počasi na sobni temperaturi. Še posebej to velja za meso, ki se v primeru, da ni povsem odtajano, ne speče dovolj enakomerno.