Kako v boj proti pršicam?

94
Pršice

Ena najpogostejših povzročiteljic alergij v zaprtih prostorih je vsekakor pršica hišnega prahu. Najbolje se počuti v razvitem svetu, kjer se gradi moderno in je v prostorih veliko preprog, oblazinjenega pohištva in domačih živali. Življenjska doba pršice znaša od dva do tri mesece, ugaja pa ji klima s 15 do 30 °C in visoko vlažnostjo.

Gre za parazita, ki ga uvrščamo v vrsto pajkovcev in našim očem ni viden. Hrani se z razpadajočimi tkaninami, dlakami in odmrlo kožo. Alergija na pršice se kaže s kihanjem, kašljanjem in celo astmo. Čeprav pršic v popolnosti iz doma ne morete odstraniti, pa lahko njihovo število in s tem vpliv na svoje zdravje močno omejite.

Higiena stanovanja

Eden prvih korakov v boju zoper pršice je vsekakor higiena bivalnega prostora. Še posebej pozorni bodite na redno čiščenje površin, kjer se najpogosteje zadržuje prah. Najbolj problematična mesta so razne preproge, tapecirani kavči in fotelji. Če imate v hiši otroke, boste precej pršic našli na njihovih plišastih igračah.

V primeru, da se pri katerem od družinskih članov pojavi alergija na pršice, bo potrebno razmisliti o odstranitvi teh igrač in preprog, tapecirano pohištvo pa je najbolje zamenjati za takšno z usnjenimi površinami.

Antialergijske prevleke

Pršice se neznansko rade zadržujejo na spalnih površinah, saj je tam zanje idealno bivalno okolje: mehka tkanina in kupi hrane v obliki odmrle kože in dlak. Posteljnino redno menjajte in jo perite v zelo vroči vodi. Če ste alergični na pršice, je priporočljivo, da uporabite antialergijske prevleke in za vzglavnike uporabite sintetična polnila in ne živalskega perja.

Prevleke proti pršicam
Proti pršicam so učinkovite antialergijske prevleke za posteljo.

Pogosto pranje jim namreč ne bo dobro delo. Ne pozabite tudi na preostale reči, ki se nahajajo na postelji, kot so pregrinjala, odeje in okrasni vzglavniki. Veliko dobrega bo naredilo tudi občasno globinsko čiščenje vzmetnice ali druge spalne podlage.

Odstranite potencialna gojišča pršic

Če že ne gre brez postelje oziroma ležišča, pa vsekakor lahko poskrbite za druga potencialna gojišča bakterij, ki v vašem domu niso nujno potrebna. Zamenjajte zavese iz blaga s sintetičnimi, odstranite preproge, sintetična naj bodo tudi pregrinjala za postelje ali sedežne garniture.

Otroške plišaste igrače zamenjajte z lesenimi in plastičnimi ter poskrbite, da bodo vaše bivalne površine čimbolj odkrite in dostopne za redno brisanje prahu. Pomagalo bo tudi, če boste uspeli nekoliko znižati stopnjo vlažnosti v prostoru. Skratka, če se vedno izogibate misli na plastično in sintetično, to v primeru alergije na pršice ne bo več enako.

Redno in pravilno sesanje

Tudi s pravilnim sesanjem lahko močno pripomorete k zmanjšanju količine pršic v stanovanju. Vsekakor v prvi vrsti razmislite o vodnem sesalcu. Sesajte natančno in sistematično vsaj enkrat na teden.

Če uporabljate običajen sesalnik, pazite na to, da boste redno menjali filter. Enako velja tudi za samo čiščenje sesalca. Redno čistite vse dostopne sklope, še posebej cevi in vse nastavke, ki jih pri sesanju uporabljate.