Kako se lotiti spomladanskega čiščenja?

115
Spomladansko ciščenje

Morda niste vedeli, a spomladansko čiščenje izhaja iz dolgoletnih tradicij. V nekaterih ljudstvih so se (in se še vedno) spomladanskega čiščenja lotevali na kar nekoliko obreden, verski način, v drugih pa bolj koledarsko. Spomladansko čiščenje se povezuje s čiščenjem nakopičenih škodljivih misli.

A v dandanašnjih dneh je spomladansko čiščenje zgolj praktično. S spremembo vremena, ko posije sonce in so temperature prijetnejše, odpremo okna in vrata ter zračimo naša bivališča. Ob tem največkrat iz omar in izpod postelj zvlečemo nakopičeno kramo, stresamo in brišemo prah ter poskrbimo za čisto bivalno okolje.

Vrstni red spomladanskega čiščenja

Ko se boste lotili čiščenja svoje hiše ali stanovanja, bo zelo priročno imeti nek vrstni red opravil. Tega seveda lahko prilagodite temu, ali vas je v hiši več ali pa se spomladanskega čiščenja lotevate sami. Zelo pomembno je, da se čiščenja lotite organizirano, v nasprotnem primeru vam grozi le še več dela in slabe volje.

Če vas je v družini več, potem zadolžite vse člane za določena opravila. Tudi otroci so zelo radi koristni, in če jim boste zadevo predstavili na nek avanturističen način skozi igro, bodo rade volje sodelovali. Čiščenja se lotite z ustreznim vrstnim redom. Verjetno ne želite najprej pobrisati prahu s pohištva in polic, potem pa šele zvleči prašno kramo iz omar in od drugod.

Nekoristno naj leti v smeti

Ljudje se velikokrat obnašamo kot veliki hrčki. Zbiramo vse, kar nam pride pod roke, in shranimo za kasneje, čeprav smo skorajda prepričani, da tega ne bomo nikoli več potrebovali. Ampak, kaj pa če …?

Pokažite nekaj več trdne volje in pomečite nekoristne, polomljene ali strgane zadeve v smeti. Na ta način boste prišli v omari do več prostora za koristne stvari, za vrati ne bo več navlake in prah se bo lahko nabiral zgolj še na ravnih površinah, ki bodo enostavne za čiščenje.

Vzemite si čas in čistite sistematsko

Nikar ne skačite iz sobe v kuhinjo in od tam v kopalnico. Odločite se za določen prostor, ki ga želite najprej očistiti. Prav tako razmislite o poti, po kateri boste odnašali smeti in prašne reči iz hiše ali stanovanja.

Pričnite s čiščenjem v prostoru, ki je najdlje od vhodnih vrat. Vzemite si čas, pripravite si opremo in čistila. Uporabljajte rokavice, saj se rado pripeti, da nastrada kak noht, varni pa boste tudi pred umazanijo in boste lažjega srca segli v kak temen kotiček.

Uporabite naravna čistila

Kolikor je le mogoče, uporabljajte naravna, doma izdelana čistila namesto kupljenih v trgovini. Vendarle gre za vaš dom, za prostor, kjer živite vi in vaša družina. Večinoma bodo za učinkovita ter dišeča čistila dovolj že tri sestavine. To so soda bikarbona, limona in kis.

Priročno je, če imate za nanos domačega čistila na voljo tudi pršilko, ki jo lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini s čistili. Dodajmo, da je iz omenjenih treh sestavin (plus voda) moč pripraviti čistilo za skorajda vse površine. V določenih razmerjih lahko tako naredite domače čistilo za okna, pohištvo in tudi za čiščenje tal.

Zdaj pa organizirano in veselo na delo!