Recite stop komarjem, žuželkam in alergenom!

19
Stop komarjem

Ko spomladi pozdravimo prve nekoliko toplejše sončne žarke, navadno ne pomislimo na reči, ki v nas budijo negativna čustva. Ravno obratno. A kaj kmalu se zavemo, da smo morda malce prepozno pomislili na prihod komarjev in vsakoletnih alergenov, ki mnogim ljudem povzročajo težave.

Če si na prostem težko pomagamo, pa je dom vsekakor mogoče učinkovito zaščititi. Nekateri se proti komarjem borijo z različnimi pršili, električnimi odganjalci komarjev in svečami, drugi pa hiše in stanovanja enostavno zaščitijo s komarniki za okna.

Učinkovita zaščita pred komarji

Komarniki so drobno pletene mreže, ki zaprejo prehode, kot so odprta okna ali vrata in na ta način v popolnosti preprečijo vstop različnim vsiljivcem. Komarji, muhe, ose, hrošči in druga drobna bitjeca, ki si jih v stanovanju ne želimo, bodo tako ostala v svojem naravnem okolju.

Namestitev komarnika za okno
Z namestitvijo komarnika do preprečitve vdora komarjev in drugih žuželk.

Na voljo je več vrst komarnikov, zato nikar ne obupajte, če vam prvi model ne bo všeč ali se bo izkazalo, da za vas ni primeren. Največkrat govorimo o štirih vrstah:

  • rolo komarnik,
  • plise komarnik,
  • fiksni komarnik,
  • drsni komarnik.

Katero vrsto komarnika izbrati?

Kateri komarnik izbrati, je prvo vprašanje vsakega kupca, ki tega področja še ne pozna dovolj dobro. Najbolj osnovna verzija komarnikov so fiksni komarniki. Gre za model, izdelan iz ALU profila, v katerega je vpeta zaščitna mreža proti insektom, žuželkam in drugim vsiljivcem.

Njihova prednost je v tem, da je pretok zraka še vedno zadovoljiv, so trpežni, enostavni za vgradnjo in vzdrževanje. A ni vse v oknih. Velikanske luknje zevajo z balkonov in teras, zato dodajmo, da so idealni komarniki za balkonska vrata, plise in drsni komarniki.

Nemoteči rolo komarnik

Veliko ljudi ima na zunanji okenski polici kakšno rožo, ki dnevno potrebuje zalivanje. V tem primeru se fiksni komarnik izkaže za nekoliko motečega in je precej boljša izbira rolo komarnik. Ta se, podobno kot roleta, navije v za to namenjeno omarico.

Rolo komarnik
Rolo komarnik omogoča montažo tudi, ko v roletni omarici ni komarnika.

V roletni omarici ni montiranega komarnika? Rolo komarnik brez težav montiramo tudi v tem primeru, saj ga vstavimo neposredno pred roleto. Da ne moti razgleda, pa se lahko uporabijo manj vidne mreže s steklenimi vlakni, ki so UV stabilne.

Komarniki opravljajo več nalog

Čeprav je sama beseda komarnik nekakšna asociacija na zaščito pred komarji, pa vemo, da pomagajo zunaj hiše zadržati še muhe, ose in druge živalice, ki bi sicer zmotile naš mir. Ni pa to edina naloga komarnika.

Z njim poskrbimo še za nemoteno prezračevanje v spomladanskih in poletnih dneh. Je pa izjemno koristen tudi pri preprečevanju vstopa različnih alergenov, ki se v tem času pojavijo v zraku. To je še posebej dobrodošlo za vse, ki trpijo za različnimi alergijami. Velja omeniti, da so na trgu na voljo komarniki s posebno gosto antialergijsko mrežico.

Zagotovo bo nakup in vgradnja komarnika ena boljših potez, ki jih boste naredili pred naslednjo sezono komarjev. V primeru vprašanj se lahko vedno obrnete po nasvet k strokovnjakom, kakršni so zagotovo v podjetju Frisema d.o.o., kjer se z montažo komarnikov in senčil vseh vrst ukvarjajo že več kot 25 let.

Prejšnji prispevekKako se lotiti barvanja kovinske ograje?
Naslednji prispevek4 razlogi, da ljubezen ne pozna meja
Vizija Slovenije
Slovenija2050.si je spletni portal, katerega ustvarjalci imamo jasno začrtano vizijo. Redno objavljamo informativne prispevke, zanimivosti in strokovne nasvete.