Kako pohitriti WiFi povezavo?

127
Hiter WIFI

V dobi interneta je počasno delovanje le-tega velik trn v peti vsakega uporabnika. Ne glede ne to, ali v službi ali doma, želimo, da naša povezava na svetovni splet deluje brezhibno in seveda hitro. Le kdo si želi gledati videoposnetek ali film, ki na 4 sekunde zamrzne?

A kljub kvalitetnemu paketu naročnine na internet se velikokrat pojavi težava, da smo omejeni pri uporabi le-tega preko WiFi omrežja. Danes je to precej ključnega pomena, saj doma po navadi celotna družina uporablja te vrste povezavo na svetovni splet. Mobilni telefoni, tablični in prenosni računalniki, pametni televizorji …

Kam postaviti brezžični usmerjevalnik?

Če želite karseda hitro in kvalitetno brezžično spletno povezavo, boste morali upoštevati nekaj nasvetov.

  1. Dobro razmislite o postavitvi samega usmerjevalnika. Upoštevajte, ali živite v hiši ali v stanovanju, v vsakem primeru pa naj bo brezžični usmerjevalnik postavljen na neko osrednje mesto, od koder bodo vsi uporabniki v dokaj enakovrednem položaju.
  2. Pri tem vzemite v obzir debelino sten, ali so ovira zgolj predelne stene, vrata in podobno. V hišah je potrebno upoštevati tudi prehod v nadstropje, kjer so tla navadno kar precejšnja ovira za signal.
  3. Imejte v mislih, da usmerjevalnika nikoli ne postavimo povsem na tla, še posebej pa ne v bližino kakšnih kovinskih predmetov, saj ti še dodatno ovirajo prehod signala. Enako velja za namestitev pod mizo, kjer leži kup kablov od vašega namiznega računalnika.
  4. Kvaliteta signala je odvisna tudi od naprav, ki jih uporabljate v stanovanju. Denimo, mikrovalovna pečica med delovanjem tvori enako radijsko frekvenco kot nekatera omrežna oprema, kar lahko povzroča določene motnje.

Kako ojačati sam WiFi signal?

Zelo enostaven način za ojačitev WiFi signala je namestitev ojačevalca signala. Gre za zelo enostavno zadevo, ki se jo vtakne v električno vtičnico in se jo sila enostavno nastavi. Kreirali boste uporabniško ime in geslo ter to zaupali le tistim, ki jim zaupate, oziroma prebivalcem iste hiše ali stanovanja.

WIFI ojačevalec
Za boljši WiFi signal lahko uporabite tudi WiFi ojačevalec.

Velikokrat pride do težav z brezžičnim signalom zaradi zastarele programske opreme samega usmerjevalnika. Tudi tu je rešitev dokaj enostavna in zajema posodobitev usmerjevalnika s pomočjo programske opreme, ki jo najdete na spletu. Novejši usmerjevalniki to sicer počnejo sami, za starejše pa je potrebno poskrbeti na »ročni« način.

Zamenjava usmerjevalnika

Včasih enostavno ni druge rešitve kot nakup novega usmerjevalnika brezžičnega omrežja. Kakšni starejši modeli niti nimajo več na voljo posodobitev, ki bi lahko izboljšale njihovo delovanje. Na ta način boste vsekakor poskrbeli za hitrejši prenos podatkov preko brezžične povezave.

In ne le to. Poskrbeli boste tako za hitrejši prenos podatkov kot tudi za večjo pokritost s signalom. Potem bodo brez težav isti dostop do interneta uporabljali starši, otroci, babice in dedki. Torej v primeru, da imate doma naročnino na spodobno hiter internet, uporaba preko WiFi pa je počasna, je vsekakor čas za nadgradnjo programske opreme, ojačevalec signala ali nakup novega usmerjevalnika.