Kako se lotiti barvanja kovinske ograje?

5
Barvanje kovinske ograje

Je ograja okoli hiše nekoliko dotrajana in potrebuje obnovo? Konec avgusta je ravno pravi čas za tovrstna opravila, kajti ne želimo si previsokih ali prenizkih temperatur, obenem pa je to obdobje še razmeroma suho. Dež in barvanje kovinske ograje ne gresta dobro skupaj.

Prav dež je eden večjih sovražnikov kovinskih površin na prostem, zato je nujno, da so te primerno zaščitene. Sčasoma se namreč barva olušči pod vsemi pritiski od zgoraj in vlaga dobi dostop do kovine, kar ima za posledico nastanek rje. Ta pa ni le grda, pač pa tudi uničujoča.

Temeljita predpriprava

Kovinsko ograjo najprej temeljito očistimo vseh nečistoč – od umazanije do starih nanosov barve. V primeru, da je ograja precej utrujena in je na njej tudi nekaj rje, jo bo treba tudi pobrusiti. V ta namen uporabimo brusni papir ali posebno krtačo, ki jo vpnemo kar v baterijski vrtalnik.

Seveda to ni primerno za vse vrste ograj in kovin, zato se pred pričetkom dela o tem pozanimajte na spletu. V predpripravo štejejo tako ustrezne informacije kot tudi orodje in barve za kovino, ki jih bomo pri tem uporabili.

Katero barvo uporabiti?

Pred barvanjem ograje se je treba odločiti za barvo in zaščitni premaz, po potrebi tudi za temeljno barvo. Če niste prepričani, katero izbrati, vam lahko pri tem pomaga prodajalec na prodajnem mestu, kjer se ukvarjajo s prodajo tovrstnih izdelkov.

TEKNOS barve za les in kovino Futura
Barve TEKNOS Futura so primerne za končni nanos na lesene površine in temeljno obdelane kovinske površine.

Ker pa danes do barv in lakov zlahka pridemo kar prek spleta, omenimo izjemno kvalitetne barve za kovino serije TEKNOS. Eden najboljših nasvetov pred pričetkom barvanja je zagotovo, da se držimo navodil proizvajalca in ne delamo po svoje.

Bodimo natančni

Že res, da je čiščenje in brušenje kovinske ograje, še posebej če je ta večja, precej dolgočasno in naporno delo. Vendarle pa je treba pri tem ohraniti pravo voljo in biti natančen, saj bo le tako ograja v popolnosti primerna za nanos novega sloja barve.

Takšna ograja nam bo svojo hvaležnost izkazala z dolgoživostjo, mi pa bomo ob pogledu nanjo še kako ponosni. Čeprav je do nekaterih kotičkov težje priti, pa si lahko pomagamo z iznajdljivostjo, različnimi velikostmi kovinskih krtačk in drugega orodja.

Kdaj barvati?

Zaključnega dela se lotimo na dan, ko so v zraku prijetne temperature in ni ne prevroče ne preveč mraz. Prav tako si ne želimo dežja v naslednjih nekaj urah, pri čemer velja dodati še relativno vlažnost, ki naj bo okoli 50 do 80 %.