Kaj vse potrebuje cestni kolesar?

12
Cestni kolesar

V zadnjih letih je kolesarstvo postalo eden od najpopularnejših športov na svetu. Kolo lahko že majhnemu otroku predstavlja svobodo, takšen pomen se prenese tudi v odraslost in kolesarjenje tako postane učinkovit način za sproščanje, rekreacijo in način transporta. Tudi v tekmovalnem smislu velja za izjemno razvit šport.

V grobem lahko kolesarstvo delimo na več disciplin. Najpopularnejši vrsti sta zagotovo cestno in gorsko, poznamo pa tudi BMW kolesarstvo, dirkalno, ciklokros, dvoransko, kolesarstvo za invalide in še bi lahko naštevali. A ustavimo se pri najbolj priljubljeni vrsti – to je cestno kolesarstvo. Za dober dosežek pri tej vrsti je potrebna velika vadbena količina. Če pa ste cestni kolesar začetnik, pred tem potrebujete še marsikaj drugega.

Vas zanima, katera trgovina s kolesarsko opremo spada med tiste kolesarske trgovine v Sloveniji, ki so daleč najbolj založene? Preverite povezavo, v nadaljevanju tega prispevka pa preverite, kaj vse boste potrebovali, če se nameravate pričeti ukvarjati s cestnim kolesarjenjem.

1. Cestno kolo

Najboljše vrste cestnih koles so narejene iz lahkih materialov, na primer iz karbonskih vlaken. Takšna prevozna sredstva so vsekakor dražja, a zato precej kakovostnejša. Uporabnik na njem lahko sedi v najboljši možni drži. Tresljaji se učinkovito absorbirajo s pomočjo okvirja, izdelanega iz karbonskih vlaken. Cenejše različice tovrstnih koles so najpogosteje izdelane iz aluminijevih zlitin in so zato težje.

Cestno kolo Giant TCR Advanced 2 KOM
Cestno kolo Giant TCR Advanced 2 KOM – Extreme Vital

Med najpogostejše vrste cestnih koles se uvrščajo klasične specialke, hibridna kolesa, treking kolesa in potovalna kolesa. Med najdražja in zato najkakovostnejša sodijo klasične specialke, ki omogočajo manjši upor vetra pri večjih hitrostih. Treking kolo je dobrodošla izbira predvsem za tiste, ki nimajo posebnih želja po tekmovanjih. Hibridno kolo je odlično za vse, ki si želijo cestnega kolesa z ravnim krmilom. Potovalno pa je najustreznejša izbira, če si želite na kolesu prepotovati konkretne razdalje.

2. Kolesarski čevlji

Pri izbiri kolesarskih čevljev pazite zlasti na tip, združljivost s pedali, velikost, vrsto podplata ter na pritrditev. Poganjanje kolesa brez ustrezne obutve ponuja povsem drugačno izkušnjo, zato se vam splača naložba v kakovostno obutev, ki je zasnovana posebej za tovrstno aktivnost. Z uporabo najprimernejših čevljev lahko opazite izjemno spremembo v zmogljivosti in v prenosu moči na stopalko.

Kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa
Kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa – Extreme Vital

Čevlji morajo imeti dovolj trd podplat, kar omogoča odpravljanje izgube energije. Na dnu podplata morajo biti opremljeni z mehanizmom, ki se pritrdi na združljivo stopalko. To zagotovi boljšo stabilnost ter boljši nadzor nad silo in energijo, ki jo vložite v poganjanje. Takšna obutev omogoča, da kolesar stopalko povleče navzgor in na takšen način energijo porablja veliko učinkoviteje.

Cestni kolesarski čevlji so primerni samo za kolesarjenje in ne za hojo. Praviloma imajo zelo trd podplat in nimajo gumijaste prevleke, kot na primer MTB čevlji. Togost podplata omogoča učinkovito porazdelitev sil pri poganjanju.

3. Kolesarska čelada

Za dodatno varnost in zaščito tudi pri cestnem kolesarjenju poskrbi ustrezno izbrana kolesarska čelada. Sodobno zasnovane čelade so opremljene z veljavnimi varnostnimi standardi. Najpomembneje je, da se izbrana čelada povsem prilega glavi uporabnika in stilu vožnje. Praviloma se lahko že pri samem pomerjanju občuti očitna razlika med cenovno ugodnejšimi in dražjimi čeladami.

Kolesarska čelada Rudy Project Rush
Kolesarska čelada Rudy Project Rush – Extreme Vital

Dobro zasnovana čelada je veliko lažja, bolj zračna in aerodinamična. Ima bolj izpopolnjen sistem prileganja. Nenapisano pravilo pa je: bolj kot se boste dobro počutili z njo na glavi, raje jo boste nosili ter se s tem tudi dodatno zaščitili.

4. Kolesarska oblačila

Vsak pravi kolesar potrebuje namenska oblačila za kolesarjenje – kolesarske hlače in kolesarski dres. Kompleti za kolesarjenje veljajo za bolj aerodinamične, prav tako odlično poskrbijo za odvajanje znoja od telesa, dobro dihajo in omogočajo optimalno svobodo pri gibanju.

Kolesarska oblačila: oprijete hlače in majica Northwave Force
Kolesarska oblačila: oprijete hlače in majica Northwave Force – Extreme Vital

K lažjemu navajanju zadnjice na sedež kolesa pripomore dobro izbran hlačni vložek. Njegova ključna naloga je tudi blaženje tresljajev s ceste na telo. Pri dresu pa za največjo mero udobja med izvajanjem aktivnosti poskrbijo tehnične tkanine za odvajanje znoja ter dodatni žepi na hrbtnem delu majice. Tja se lahko varno shranijo ključi, telefon, energijske tablice, geli in podobno.

5. Kolesarska očala

Očala so nepogrešljiv kos opreme na vsakem kolesarskem nosu. Čeprav ta oprema poskrbi tudi za imenitnost uporabnika, pa ima vsekakor tudi nekaj izjemno koristnih funkcij. Očala so še posebej koristna tedaj, kadar nas pri vožnji ovirajo sončni žarki, ko se solzijo oči ali pa nas motijo mušice in druge žuželke.

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 115
Kolesarska očala Uvex Sportstyle 115 – Extreme Vital

Pomembno je, da se kolesarska očala tesno prilegajo obrazu. Le na ta način niso moteča, oči odlično zaščitijo pred vetrom in preprečujejo izsuševanje oči. Očala ne smejo imeti stranskih robov. To povečuje vidno polje. Z uporabo očal se povečuje prometna varnost, s tem pa zmanjšanje prometnih nezgod.

Ko si priskrbite vso omenjeno opremo in dodatke za cestno kolesarjenje, je čas, da na kolesu pričnete čim bolj uživati. Vsekakor boste morali na začetku predvsem prilagajati razdalje glede na zmožnosti. Ključno je, da prisluhnete svojemu telesu. Vsakič, ko boste sedli na kolo, vam bo lažje kot prejšnjič!