Kako spomladi preprečiti športne poškodbe?

96
Športne poškodbe

Pomlad je tisti del leta, ki se ga vsa živa bitja močno razveselimo. Ozračje končno ogrejejo prijetni sončni žarki, vleče nas v naravo, rekreativni športniki pa se lotijo svojih športov. Je pa potrebno v tem času nekaj več pozornosti posvetiti tudi svojemu zdravju in varnosti pri izvajanju fizičnih aktivnosti.

Za večino je daljše obdobje mirovanja, zima nas je nekoliko polenila in prav gotovo nismo pripravljeni na fizične obremenitve, ki smo si jih zamislili v glavi. S športnimi aktivnostmi je potrebno pričeti premišljeno in postopoma, sicer tvegamo velike možnosti za različne poškodbe.

Ste pozimi kaj delali na sebi?

To vprašanje si zastavite, preden se na vso moč zaženete na kolo ali tek. Tisti, ki ste tudi pozimi pridno vadili, morda v telovadnici, fitnesu ali pa kar doma, boste seveda v precejšnji prednosti. Vsi ostali pa se morate zavedati, da so vaše mišične skupine po večini mirovale in nikakor niso pripravljene na večje napore.

Prav ta lahkomiselnost in varljivo dobro počutje zaradi lepega vremena, vas lahko zavedeta do te mere, da boste podlegli kakšni poškodbi. Te pa niti najmanj niso nedolžne. Natrgane mišice, zvini in poškodbe kolen vas lahko za daljši čas odmaknejo od tistega kar imate radi.

Postopoma dvigujte telesno pripravljenost

Glede na zastavljene cilje v prihajajoči sezoni si v glavi narišite načrt dela. Pričnite s kakšnimi daljšimi sprehodi, hitro ali nordijsko hojo, nato osvojite kak bližnji hrib in vseskozi preverjajte, kaj na vse to porečejo vaše srce, mišice in glava.

Pohodništvo
S pohodništvom boste dobro dvignili raven športne pripravljenosti.

Če ste zapriseženi teku, potem pričnite s krajšimi razdaljami v lahkotnem tempu. Naj se telo počasi privadi na tekaške gibe in mišična vlakna pridobijo potrebno prožnost. Na ta način boste poskrbeli tudi za samo stabilizacijo in potrebno ravnotežje.

Namenite gibanju del svojega prostega časa

Vsak dan si vzemite čas za športne aktivnosti, ki vam bodo dvojno koristile. Z rednim gibanjem boste poskrbeli za dvig telesne pripravljenosti in hkrati naredili veliko v boju zoper stres. Negativne misli bo odplaknilo proč in ostali bodo le še lepi in pozitivni občutki.

Načrtujte športne aktivnosti glede na svoj vsakodnevni urnik. Če ste v službi popoldne in bo zvečer prepozno, odtecite že zjutraj. Prha po teku vas bo napolnila z nabojem pozitivne energije, ki vas bo z lahkoto ponesel skozi delovno popoldne.

Razbijte monotonost

Če ste po duši tekač, še ne pomeni, da morate samo teči. Uporabite kakšne športne pripomočke, žogo, igrajte tenis in se ukvarjajte tudi z drugimi športnimi aktivnostmi. Ponavljajoči gibi in obremenjevanje vedno istih delov telesa iz dneva v dan rado pripelje do tako imenovanih klasičnih poškodb. Prav zato velikokrat slišimo izraze, kot sta »tekaška poškodba« ali »teniški komolec«.

Četudi je šport zdrav, pa je pri njem potrebno biti zmeren. Pretiravanje ne vodi v pravo smer in se velikokrat konča na bolj ali manj boleč način. Tecite v različnih okoljih, menjajte športne discipline in poskrbite za ustrezen premor. Telo vam bo nadvse hvaležno, če mu boste kakšen dan namenili nekoliko počitka.

Seveda ne pozabite tudi na zdravo, uravnoteženo prehrano in dovolj tekočine.

Prejšnji prispevekPrehrana tekača – kaj jesti in česa ne?
Naslednji prispevekKako si organizirati delo od doma?
Vizija Slovenije
Slovenija2050.si je spletni portal, katerega ustvarjalci imamo jasno začrtano vizijo. Redno objavljamo informativne prispevke, zanimivosti in strokovne nasvete.