4 nasveti za nego las

117
Zdravje las

Čeprav človek sprva pomisli, da v zimskih razmerah in neprijetnem vremenu trpi le koža, pa temu nikakor ni tako. Na udaru so tudi lasje, ki prav tako na ves glas kličejo na pomoč. In prav pomlad je čas, ko se moramo tem klicem odzvati. Lasje po naporni zimi potrebujejo nekaj dodatne nege in pozornosti.

Po obdobju, kjer je prihajalo do izjemnih nihanj temperatur, nošenja naglavnih pokrival in suhega zraka v ogrevanih prostorih, so poškodovani tudi lasje. Če ne drugega, so vsaj konice tiste, ki morajo proč, lasem pa lahko pomagamo še na kar nekaj drugih načinov.

1. Pazite na prehrano

Če ste na tem mestu pričakovali najprej kakšno masko za lase, ste verjetno malce presenečeni. A dejstvo je, da je prehrana oziroma tisto, kar vnesete v telo, izrednega pomena za zdravje in videz vaših las. Na lep, sijoč videz las imajo velik vpliv omega 3 maščobne kisline.

Lasje vam bodo zelo hvaležni tudi v primeru, da boste večkrat uživali oreščke, ki s svojimi pozitivnimi maščobnimi kislinami preprečujejo nastanek prhljaja. Sezite po čim temnejši in zeleni zelenjavi, za močne lase pa uživajte živila, bogata z beljakovinami in keratinom (pusto meso, perutnina, sadje).

2. Ne čakajte na frizerja

Ne pričakujte, da bo za vaše lase skrbel zgolj frizer ali frizerka. Ta vsekakor bo, a tudi sami lahko dodate precej k lepemu videzu in zdravju vaših las. Vzemite si čas zanje, ko jih umivate, uporabljajte nežne šampone in ne pozabite na balzam.

Ne pretiravajte z likanjem las, saj jim to lahko močno škoduje. Prav tako bodite čimbolj izbirčni pri izbiri barv za lase, če brez njih nikakor ne morete. Spomladi, ko pridejo na vrsto topli, na trenutke kar vroči dnevi, poskrbite, da bodo vaši lasje zaščiteni tudi pred UV žarki.

3. Naredite si masko za lase

Če imate suhe in krhke lase, vam bodo ti zelo hvaležni, v kolikor jim boste namenili nekaj svojega prostega časa in izdelali domačo masko za lase. Lasje za svoj zdrav videz potrebujejo vitamin C, cink in bioflavonoide, ki jih v telo vnesemo s prehrano. Včasih uživamo premalo takšne hrane in rezultat se odrazi na videzu las.

Na pomoč izsušenim lasem lahko priskočite z masko, narejeno na osnovi olj. Za osnovo izberite 50 gramov olja (kokosovo ali olivno) in dodajte še 5 gramov rožmarinovega olja. S to masko si pred spanjem zmasirajte lasišče, zaščitite za spanje in zjutraj izperite. V treh zaporednih dneh vam bo s tem postopkom uspelo kvalitetno nahraniti vaše lase, ki bodo znova zasijali v vsej svoji lepoti.

4. Uporabite prehranska dopolnila

Če se vam zdi, da s prehrano v telo ne vnašate dovolj potrebnih vitaminov in mineralov, si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili. Te dobite v vseh bolje založenih lekarnah kar brez recepta. Če boste farmacevta vprašali po prehranskih dopolnilih za lase, vam bo priporočil najboljše za vas.

V primeru, da bi raje zaužili kaj domačega, pa si vsako jutro privoščite žlico prosa. Za proso je znano, da gre skorajda za čudež narave, ko govorimo o receptih za povrnitev zdravja las. Jeste ga lahko kot kašo, prilogo k mesu ali na solati.